کوددهی و تغذیه باغ های به اصفهان
عناصر اصلی موجود در میوه به شامل کلسیم، آهن، منیزیوم، فسفر، پتاسیم و سدیم است. لذا در صورتی که یک باغ به دارای عملکرد ۱۰ تن در هکتار باشد، میزان برداشت و خروج عناصر از خاک باغ توسط میوه 8/0کیلوگرم کلسیم و به میزان مشابهی منیزیم، ۷۰ گرم آهن، 7/1کیلوگرم فسفر، حدود ۲۰ کیلوگرم پتاسیم و ۴۰۰ گرم سدیم است. میزان عناصر فوق در خاک های کشور اغلب به اندازه ای است که برداشت این مقدار از عناصری مثل کلسیم، پتاسیم و یا فسفر سبب فقر خاک از این عناصر نمی شود. لیکن نکته مهم در این بین، وجود این عناصر به شکل های قابل جذب برای ریشه های درخت به در خاک باغ است. بیانگر مقدار متوسط و شکل قابل جذب عناصر پرمصرف و کم مصرف موجود در خاک و بافتهای گیاه است. مقادیر ذکر شده برای عناصر مختلف به صورت تقریبی بوده و در درختان میوه دانه دار مقادیر نسبی و غلظت های بحرانی تا حدی با دقت بیشتری نیز بیان گردیده است. بیانگر غلظت های بحرانی عناصر غذائی پر مصرف و کم مصرف در درختان میوه دانه دار است. غلظت بحرانی مواد غذائی میزانی است که از آن میزان پائین تر، گیاه دچار کمبود شده و تامین آن عناصر یا عناصر به طریق محلول پاشی برگی و یا کوددهی ضروری است.
: مقادیر و فرمهای قابل جذب عناصر پرمصرف و کممصرف در خاک و گیاه.
عنصر |
گروه |
فرم های قابل جذب |
مقادیر متوسط |
واحد |
|
درخاک |
درگیاه |
||||
N |
پرمصرف |
NO3-,NH+4 |
02/0تا 5/0 |
5/0تا 0/3 |
درصد |
P |
پرمصرف |
H2PO-4, HPO42- |
01/0تا 2/0 |
1/0 تا 5/0 |
درصد |
K |
پرمصرف |
K+ |
17/0 تا 30/3 |
3/0 تا 0/3 |
درصد |
Ca |
پرمصرف |
Ca++ |
07/0 تا 6/3 |
1/0 تا 4/0 |
درصد |
Mg |
پرمصرف |
Mg++ |
12/0تا 5/1 |
0/1تا 7/0 |
درصد |
S |
پرمصرف |
SO42- |
01/0 تا2/0 |
1/0 تا 4/0 |
درصد |
Fe |
کم مصرف |
Fe++ |
5000 تا 50000 |
40تا 200 |
میلی گرم در کیلوگرم |
Mn |
کم مصرف |
Mn++ |
200تا 10000 |
20 تا 100 |
میلی گرم در کیلوگرم |
Zn |
کم مصرف |
Zn++ |
10تا 500 |
10 تا 100 |
میلی گرم در کیلوگرم |
B |
کم مصرف |
BO3- |
5 تا 100 |
5تا 50 |
میلی گرم در کیلوگرم |
Cu |
کم مصرف |
Cu++ |
5 تا400 |
2 تا 20 |
میلی گرم در کیلوگرم |
-غلظت بحرانی عناصر غذائی پرمصرف و کم مصرف در برگ درختان میوه دانه دار.
نمونه برداری ها از برگهای کامل روی شاخه های جاری در ارتفاع ۲ متری درخت تهیه شده است.
عنصر |
گروه |
غلظت بحرانی |
واحد |
N |
پرمصرف |
3/2 |
درصد |
P |
پرمصرف |
23/0 |
درصد |
K |
پرمصرف |
5/1 |
درصد |
Ca |
پرمصرف |
4/1 |
درصد |
Mg |
پرمصرف |
41/0 |
درصد |
S |
پرمصرف |
2/0 |
درصد |
Fe |
کم مصرف |
150 |
میلی گرم در کیلوگرم |
Mn |
کم مصرف |
98 |
میلی گرم در کیلوگرم |
Zn |
کم مصرف |
30 |
میلی گرم در کیلوگرم |
B |
کم مصرف |
42 |
میلی گرم در کیلوگرم |
Cu |
کم مصرف |
23 |
میلی گرم در کیلوگرم |
پایه اصلی تغذیه درختان سیب، گلابی و به دارای شباهت زیادی بوده و از نظر میزان دریافت عناصر میکرو و ماکرو، برنامه ذکر شده برای درخت سیب، تا اندازه زیادی برای درخت به نیز قابل استفاده است. تفاوت اصلی درخت به با درخت سیب و گلابی حساسیت بیشتر آن به کلروز ناشی از کمبود آهن است و به همین دلیل، برنامه های تکمیلی برای جبران کمبود آهن درخت به با استفاده از کلات های حاوی آهن بسیار ضروری است. دو نوع کلات آهن مورد استفاده شامل کلات آهن EDTA و EDDHA است که اولی برای کاربرد برگی و دومی برای کاربرد در آب آبیاری مناسبت بیش تری دارند. نکته حائز اهمیت در رابطه با استفاده از کودهای آهن اینست که تامین آهن مورد نیاز درخت بایستی قبل ازشدت یافتن علائم کمبود صورت گیرد. با ورود شدت کمبود آن به مرحله پیشرفته، امکان برطرف کردن کمبود میسر نشده و برگ دچار کمبود حاد خواهد شد. برگهایی که دچار کمبود شدید آهن می شوند به تدریج میزان کلروفیل خود
را از دست داده و گاهی دچار نکروز می شوند . چنین درختانی ضمن داشتن پتانسیل کم تر باردهی، درسال بعد نیز شکوفه و میوه کم تری تولید خواهند کرد . درخت به در سال به ۵۰ تا ۹۵ کیلوگرم نیتروژن خالص 50 تا 70 کبلوگرم و P2O5 50 تا 70 کیلو گرم K2O نیازمند است.