هلو
نام علمی آن Prunus persica و از نوع گیاهان خزان شونده بوده ، ارتفاع آن به 10-5 متر می رشد. بادام و هلو را با میوه ی آنها که شفت نامیده می شود، میوه های آبدار و خوش طعمی دارد که به نسبت بزرگ هستند، در انواع هلو ، پوست میوه پوشیده از کرک است ، ولی انواع شلیل بدون کرک اند و پوست نرمی دارند. شلیل معروف به نکتارین (Nectarin) از جهت ژنتیکی هلو به دست آمده ، کوچکتر از هلو ، طعم و مزه آن گاهی بهتر از هلوست.
هلو را بر اساس این که هسته آن به گوشت میوه چسبیده یا از ان جدا باشد، به دو گروه هسته چسبان و هسته جدا تقسیم می کنند.
جوانه های گل هلو ، معمولاً در دهه ی دوم اسفند ماه ( برحسب اقلیم ، منطقه و واریته ) ظاهر می شود و باز شدن آنها تا سه هفته طول می کشد. جوانه های میوه دهنده و برگ دهنده در هلو دوتایی و سه تایی و گاهی منفرد و در کنار برگ می رویند.
نیازهای اقلیمی و شرایط رویش
اصولاً میوه های هسته دار زودتر از دانه ها در بهار شکوفه می کنند و در میان انها ، هلو نسبت به سرما حساسیت بیشتری دارد. گل های آن در کمتر از 4- درجه ی سانتی گراد از بین می روند؛ در مناطقی که خطر سرمازدگی آن زیاد است ، از کشت این درخت خود داری می شود. هلو برای شکستن دوره ی خواب خود به حدود 600 الی 1000 ساعت دمای 7- درجه ی سانتی گراد نیاز دارد.
درختان هلو در مدارهای 25 و 45 درجه عرض شمالی و جنوبی پرورش داده می شوند و هلو مختص اقلیم مناطق معتدله ی سرد سیری است. درخت هلو را نباید در خاک های رسی که رطوبت را زیاد در خود نگه می دارد ، کشت کرد.
عمر درختان هلو
عمر درخت هلو معمولاً کم است. علت ان مجموعه ای از عوامل شامل خسارت دما ، بیماری سانکر باکریایی و نماتد حلقوی است. آثار این عوامل مدیریت هایی مانند هرس زود رس و اسیدی بودن خاک تشدید می شود.
تلقیح هلو
همه ی ارقام هلو به استثنای ارقام جی.اچ.هیل (G.H.Hale) ، البرتا (Elberta) ، هالبرتا (Halberta) ، کاندوکا (Candoka) و بعضی ارقام چینی ، همگی خود بارورند. در ارقام غیر خود بارور ، کشت یک در میان آنها با ارقام دیگر در باغ ضروریست . بدیهی است که وجود کندوی زنبور عسل هنگام شکوفایی گل نیز کمک زیادی به تلقیح گل ها من نماید.
ارقام هلو
- هلوی رد هیون (Red haven)
یک هلوی میان رس و میوه ی آن به رنگ زرد و قرمز ، گرد و درشت ، هسته جدا ، جذاب و با کیفیت بالاست. محصول زیادی می دهد ، میان رس و برای مصرف تازه خوری و صنعتی مناسب است. برای به دست آوردن میوه های درشت باید آنها را تنک کرد. میوه ها هم زمان نمی رسند و باید چند بار عمل برداشت محصول را انجام داد. اگر خوب از ان مراقبت شود، یک رقم مقاوم به سرماست.
- هلوی البرتا
اصل آن از آمریکاست . میوه های درشت دارد که رنگ آن زرد و گوشت ان به آسانی از هسته جدا میشود. داخل آن قرمز رنگ و بسیار مورد پسند کارخانه های کمپوت سازی است. این هلو در مناطقی مانند مشهد میان رس است و بیشتر به مصرف کمپوت سازی می رسد.
- هلوی انجیری
گوشت میوه اش سفید ، طعم آن شیرین و طعم ان از بیشتر هلو ها بهتر است. هسته ی آن جدا ، پوست میوه نازک و لطیف است. در برابر بسیاری از آفات بیماری ها و سرما مقاومت می کند. در بیشتر مناطق می توان آن را کاشت. رقم پر محصولی است. در اوایل بهار ، زودتر از بیشتر ارقام هلو شکفته می کند و گل های صورتی رنگی دارد.
- شلیل کیوتا درشت
مبدا آن امریکاست ، رنگ میوه قرمز تند ، گوشت آن قرمز کمرنگ و هسته ی چسبان دارد. بازار پسندی آن خوب و تاریخ برداشت آن دهه ی سوم مرداد ماه است.