ریشه، اندام اصلی جذب مواد غذایی است. در اغلب گیاهان آوندی، ریشه عضوی است که در ریز خاک قرار میگیرد. برخی از گیاهان در بیرون از زمین نیز ریشه تولید می کنند . وقتی درختی ضعیف می شود، احتمال آن می رود که ریشه ی آن ناسالم است.
وظیفه ی ریشه
ریشه، سه وظیفه ی مهم دارد:
1) محکم نگه داشتن و استقرار کامل درخت در زمین. 2) جذب و انتقال آب و مواد غذای محول. 3) ذخیره کردن مواد قندی برای تأمین انرژی مورد نیاز گیاه.
الف) استقرار درخت
برای استقرار درخت در خاک و جلوگیری از افتادن ان ، ریشه ها باید به طور افقی و عمودی ، ریشه کنند.
ریشه ی بعضی از درختان ممکن است چندین متر در عمق خاک نفوذ کند.
ب) جذب و انتقال آب و مواد غذایی
نوک ریشه های سالم ، ضخیم و سفید است. این بخش از ریشه ، فعالترین قسمت ریشه است. نباید به گیاه بیش از مقداری که توصیه شده و یا زمانی که ریشه ها فعال نیستند، کود داده شود. آبیاری طولانی برای شستشوی نمک اضافی خاک، کار مناسبی است.
برای ریشه و باردهی مناسب درخت، باید ریشه های سالم و قوی باشد.
ج) ذخیره مواد قندی
ریشه های پیر و ضخیم، قند ها را از برگ ها انتقال داده و آن ها را به تمام اندام های گیاه که برای رشد به آن نیاز دارد مانند ، خود ریشه می رساند. اواخر تابستان و پاییز ، زمانی که رشد درخت کم و متوقف می شود، بافت آبکشی (Phloem) با وجود قندهای اضافی ، درشت تر شده و این مواد برای کمک به رشد گیاه ، تا بهار در آنجا ذخیره می شود.