رشد و نمو میوه گردو
رشد و نمو با گرده افشانی و تلقیح آغاز میشود. گلهای ماده گرده افشانی نشده بعد از رشد اولیه، حدود سه هفته بعد از گرده افشانی میریزند. در ارقام زودرس و در شرایط دمای بالا میوهها در مدتی زودتر از 20 هفته رسیده و برداشت میشوند. بین دو مرحله سریع رشد میوه، یک مرحله رشد آهسته وجود دارد. در طی مرحله اول رشد، در نتیجه تشکیل سلولها و بافتهای جدید، وزن و اندازه میوه افزایش مییابد. طی مرحله دوم میوه شکل گرفته و از لحاظ ترکیبات شیمیایی غنی میشود. در طی رشد میوهها قند گلوکز و نیز قندهای ساکارز و فروکتوز به مقدار کم وجود دارند. اسیدهای چرب گردو اکثراً از نوع غیراشباع هستند که زمینه را برای تند شدن میوه مساعد میکند. کاربرد اتیلن موجب تسریع ریزش میوه میشود ولی تولید اتیلن در گردو در مرحله رسیدن و ریزش میوه هنوز در حال بررسی و تحقیق است.
زمان تقریبی مراحل مختلف رشد میوه گردو در جدول زیر آمده است:
تعداد هفته بعد از گلدهی |
مراحل مختلف رشد میوه |
1 |
تلقیح سلول تخم |
2 |
تشکیل 2 تا 8 سلول در جنین، ظهور آندوسپرم |
3 |
تشکیل 8 تا 32 سلول در جنین |
5 |
کروی شدن جنین و تشکیل چند صد سلول |
7 |
شروع رشد لپهها آغاز سفت شدن پوست سخت |
8 |
شروع کاهش سرعت رشد کلی میوه |
9 |
رشد سریع مغز و آغاز پرشدن حفره میوه توسط لپهها |
10 |
رسیدن میوه به حجم نهایی |
15-12 |
افزایش سریع رشد (وزن) مغز |
15 |
رسیدن میوه به حداکثر وزن خود |
18 |
زمان تقریبی برداشت میوه |