آبیاری درخت گردو
تا این اواخر در فرانسه و در سایر مناطقی که میزان بارندگی سالانه یا ذخیره آب زیرزمینی فراوان بود، گردو به شیوه سنتی و اغلب بدون آبیاری کشت میشد. پس از بررسی و مشاهدات عینی در باغهای خصوصی و آزمایشی (آبی و دیم) مشخص شد که توان تولید گردو در باغهای دیم، پیوسته در حال کاهش است و به رغم هرگونه عملیات زراعی، آب و آبیاری در افزایش تولید محصول اثر مثبت و غیرقابل انکار دارد. آبیاری نه فقط در بالا بردن کمیت میوه بلکه بر کیفیت آن نیز اثر مطلوبی میگذارد.
در مناطقی که بارندگی کم و توزیع آن نامناسب باشد آبیاری درختان گردو ضروری است. آب غیرکافی موجب رشد کم، کاهش عملکرد و کاهش کیفیت میوه میشود و آب بیش از حد نیز باعث کندی رشد و نیز موجب بروز بیماریهای طوقه و ریشه میگردد. رنگ پوست و درصد چروکیدگی نشان دهنده کیفیت مغز است. با انجام آبیاری کیفیت مغز بهتر شده و عملکرد 3/4 درصد افزایش مییابد. عدم آبیاری در یک فصل موجب کاهش رشد درخت و کاهش وزن مغز گردو میشود. به علاوه آبیاری مجدد در سال بعد موجب افزایش وزن مغز میگردد. تنش آب در شروع دوره رشد میوه موجب تشکیل درصد زیادی از میوههای کوچک میشود. آبیاری در اواسط و یا اواخر تابستان، بعد از سخت شدن پوست میوهها تأثیری در افزایش اندازه میوهها نخواهد داشت.
مطالعات انجام شده در مورد آبیاری نشان میدهد که ریشههای گردو در خاکهای شنی لومی رطوبت را از عمق 3 متری خاک جذب میکنند و 80 درصد از رطوبت جذب شده از عمق 2 متری خاک به بالا صورت میگیرد ولی در خاکهای سنگین، قسمت زیادی از آب جذب شده از قسمت فوقانی خاک و از عمق یک متری صورت میگیرد. آبیاری برای درختان پیوندی و درختان جوان بسیار ضروری است ولی در درختان بالغ با افزایش توسعه ریشهها، میزان نیاز به آب کمتر میشود. مقدار آبیاری به سن درخت، نوع خاک، مقدار بارندگی و پراکنش آن، استفاده از مالچ و سیستم مدیریت خاک بستگی دارد. آبیاری در پاییز پس از برداشت محصول از اولویت خاصی برخودار است. حتی توصیه میگردد که در طول زمستان چند نوبت آبیاری کامل صورت گیرد تا آب کافی در اعماق ریشه برای رویش اول بهار ذخیره گردد.
مهمترین اثر آبیاری زمستانه بهرهگیری از تأثیر مثبت یخبندانها برای از بین بردن لارو، شفیره و پوره حشراتی است که زمستان گذرانی خود را در خاک پای درختان انجام میدهند و آبیاری بسیار موثر و مفید میباشد. بدین وسیله با یک هزینه بسیار کم، یک مبارزه بیولوژیکی اساسی در مورد بعضی از آفات انجام میگیرد. آبیاری در طول فصل رویش باید براساس برنامه منظم و با دقت صورت گیرد و توصیه میگردد به فاصله نیم متر یا بیشتر از یقه درخت باشد.
دورههای بحرانی
در طول دوره رشد گیاهی، درخت گردو مراحل مختلفی را میگذراند که طی این مراحل غفلت در آبیاری نه فقط محصول سال، بلکه تولید کمی و کیفی سالهای آینده را نیز مورد تهدید قرار میدهد. اثرهای آبیاری نامطلوب برحسب تاریخ آبیاری:
- اثرهای تخریبی کمبود آب در اندازه میوه و رشد گیاه در خرداد ماه:
1- کوچک شدن اندازه میوه.
2- کاهش رشد گیاهی که حتی با آبیاری بعدی و اضافی نیز اثرهای نامطلوب هنوز دیده خواهند شد.
3- تأخیر در رشد گیاهی، نارس ماندن شاخهها، خطر یخبندان و تشکیل جوانههای ناقص که در صورت ادامه خشکی، باقی مانده جوانههای برگ و میوه نیز نارس و ناقص خواهند شد.
- اثرهای تخریبی کمبود آب در اندازه میوه و رشد گیاه در تیر ماه:
1- نقص در رشد گیاهی
2- نقص در تشکیل جوانههای میوه، کاهش جوانههای گل و کمبود تولید میوه در سال بعد
3- نقص در تشکیل مغز گردو (چروکیدن) ذ
- اثرهای تخریبی کمبود آب در اندازه میوه و رشد گیاه در مرداد ماه:
1- نقص در تشکیل جوانههای میوه و نقص در بستن مغز گردو (دو رنگی و پژمردگی)
2- نارس ماندن شاخههای سال و خطر یخبندان
- اثرهای تخریبی کمبود آب در اندازه میوه و رشد گیاه در شهریور ماه:
1- نقص در تجمع مواد خشک در مغز گردو، کاهش وزن و پژمردگی مغز (پس از خشک کردن)
2- نقص در خشبی شدن شاخههای سال
چون تبدیل عناصر معدنی برای رشد کامل اندامهای مختلف گیاه به آب و قدرت تحرک آن متکی است، کمبود آب یا خشکی خاک عمل جذب عناصر غذایی و نحوه استفاده از آنها را مختل میکند و به خطر میاندازد. کاهش بازده محصول در قطعات دیم نسبت به باغهای آبی (برحسب جنس خاک و ارقام) بین 15 تا 50 درصد گزارش شده است، بنابراین مشاهده میشود که آبیاری در باغهای گردو از لحاظ تولید کمی . کیفی میوه دارای چه اهمیتی است. باید دانست ارقامی که میوه آنها جانبی است در مقابل کمبود آب حساستر از ارقامی هستند که میوه آنها انتهایی است. بنابراین در شرایط کم آبی به منظور رفع اثرهای این کمبود، اولاً باید ارقامی انتخاب شوند که میوه آنها انتهایی باشد، ثانیاً آب مورد نیاز آنها باید قبلاً پیش بینی و تأمین شده باشد و از هدر رفتن آب با تدبیرهای لازم جلوگیری شود. از عواقب دیگر آب کاهش طول عمر درخت، تشدید حساسیت نسبت به عوارض اقلیمی و پارازیتها و کاهش تأثیر مواد غذایی کودها را میتوان نام برد.