عوامل موثر در گیرایی پیوند گردو
پایه (Stock)
در حال حاضر بهترین پایه برای پیوند گردو در ایران، پایه گردوی ایرانی (Juglans regia) میباشد. این پایه با شرایط اقلیمی کشورمان سازگاری دارد. از پایههای بذری قوی دو ساله که پوست آن به راحتی از چوب جدا میشود میتوان برای پایه پیوندی استفاده نمود.
پیوندک گردو (Scion)
معمولاً پیوندک از بهترین ارقام گردو تهیه میگردد که باید از ارقام با باردهی جانبی (Lateral) دارای پوست نازک، مغز روشن و توپر، محصول و مرغو باش و دیر برگده تهیه شود. در کشورمان با توجه به تحقیقات انجام گرفته در سالیان اخیر، ژنوتیپها و ارقام 63Z ، 67Z ، 30Z ، Ronde de Montignac ، Chandler ، Lara ، Pedro و Hartley مورد تأیید تحقیقات بوده و دارای خصوصیات مطلوب کمی و کیفی هستند. البته از ژنوتیپهای برتر استانها که مورد تأیید مدیریت باغبانی و کمیته فنی نهال بوده و دارای خصوصیات فوقالذکر باشند نیز میتوان پیوندک تهیه نمود.
نوع پیوند گردو (Type of grafting)
پیوند گردو به دو صورت انجام میگردد:
الف- پیوند شاخه گردو (Grafting): که در فصل خواب و زمستان انجام میشود.
ب- پیوند جوانه گردو (Budding) که در فصل بیداری و در بهار و تابستان انجام میشود.
دمای مناسب پیوند گردو
محدوده دمایی مناسب برای پیوند گردو بین 30 – 20 درجه (دمای مطلوب 26 درجه) میباشد. بایستی زمان پیوند را طوری انتخاب نمود که بعد از عمل پیوند به مدت 4 هفته دمای فوق الذکر موجود باشد تا بیشترین گیرایی پیوند حاصل شود. در پیوند فصل خواب نیز برای تأمین دمای فوق الذکر میتوان از انرژی برق یا آب گرم استفاده نمود.
رطوبت مناسب پیوند گردو
میزان رطوبت مورد نیاز محیط نیز برای تشکیل کالوس حداقل بین 60-45 درصد میباشد. توصیه میگردد عمل پیوندزنی در صبح زود و روزهای خنک و بدون باد انجام شود. ضمناً در حین انجام پیوند، پیوندک را نباید در معرض نور خورشید قرار داد و برای جلوگیری از خشک شدن باید آن را در گونی یا حوله مرطوبی پیچید. ضمناً به منظور حفظ رطوبت و افزایش درصد گیرایی پیوند، ضروری است محل پیوند در خلاف جهت تابش نور مستقیم خورشید قرار گیرد. به همین دلیل در نهالستانهای شمالی – جنوبی محل پیوند در قسمت شمال شرقی پایه در نظر گرفته میشود.
تهیه و آماده سازی پیوندک گردو
پیوندک از ارقام و ژنوتیپهای برتری تهیه میشود که دارای خصوصیاتی نظیر باردهی جانبی بالا، محصول زیاد، نسبت مغز به پوست بالا، رنگ مغز روشن، دیربرگدهی و غیره میباشد. معمولاً شاخههایی با طول 160-60 سانتیمتر و قطر 16-10 میلیمتر دارای کیفیت مناسبی برای پیوند شاخه هستند، لذا از شاخههایی برای پیوند استفاده میگردد که سطح مقطع آنها مدور و گرد بوده و حداقل یک متر طول داشته باشند. بهتر است برای جلوگیری از خشک شدن پیوندکها، آنها را در داخل اره مرطوب و یا پیت (Peat) قرار داده و سپس آنها را در داخل کیسههای پلاستیکی پلیاتیلنی بزرگ (نظیر کیسه زباله) نگهداری نمود تا رطوبت خود را حفظ نمایند. در پیوند وصلهای بهترین جوانهها از قسمتهای میانی شاخههای یکساله و با رشد رویشی مطلوب حاصل میشود. همچنین تهیه جوانه از پیوندکهای خشبی سال قبل که در انبار سرد نگهداری شده باشند نیز موفقیت بالایی را نشان داده است.
وسایل پیوندزنی و چسب پیوند گردو
معمولاً برای بستن محل پیوند از نوارهای مخصوص پارچهای چسبدار، نوارهای پلاستیکی قابل کشیدن و یا لاستیک میتوان استفاده کرد. برای پوشانیدن محل پیوند میتوان از چسب پیوند استفاده نمود، همچنین میتوان از Latex، موم، پارافین، چسب باغبانی و رزین نیز استفاده کرد. این مواد باعث حفظ رطوبت پیوند شده و از خشک شدن آن جلوگیری مینمایند.